Pregledavate arhivu oglasa objavljenih na www.boljiposao.com.
Ovaj oglas je istekao 21.04.2019. i više nije aktivan.
Sadržaj oglasa prikazan je isključivo u informativne svrhe.

Koordinator/ica programa

- dan
Poslodavac:
Mreža za izgradnju mira
Kategorija:
Menadžment i upravljanje
Mjesto rada:
Sarajevo
Rok prijave:
21.04.2019.

O poslu

Opis radnog mjesta: Mreža za izgradnju mira (na engleskom Network for Building Peace) ili skraćeno Mreža mira je osnovana 2010. godine na inicijativu mirotvorki i mirotvoraca koji su odlučili ujediniti svoje snage na promociji pitanja izgradnje mira u Bosni i Hercegovini. Počevši kao neformalna zajednica 20-tak organizacija, danas smo prerasli u mrežu od preko 170 članova, a od 2018. godine formalno registrirana kao pravna osoba na nivou BiH.

Naša vizija je stabilno i pravedno društvo jednakih građanki i građana u kojem se ljudi međusobno poštuju, vjeruju jedni drugima i grade zajednički trajni mir u Bosni i Hercegovini, kao i dobre susjedske odnose na Zapadnom Balkanu.

Naša misija je potaknuti, ojačati i povezati mirovne projekte i aktivnosti uz istovremeno olakšavanje sinergija i stvaranje saveza među mirovnim akterima u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.

Štaviše, Mreža mira pruža kohezivan, vjerodostojan i snažan glas civilnom društvu u BiH. Mreža služi svojim članicama, ali i služi širem cilju osnaživanja civilnog društva u BiH.

Naši principi djelovanja:
• Poštivanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih identiteta.
• Očuvanje i poštivanje identiteta individualnih članica povezivanjem zajedničkih vrijednosti koje nas povezuju.
• Povezivanje sa lokalnim, nacionalnim, regionalnim i globalnim strukturama koje rade na izgradnji mira.

Mreža mira je jedan od rijetkih lokalnih glasova – podržan od strane različitih aktera – koja na vidljiv način zagovara izgradnju pozitivnog mira. Djeluje na nacionalnom nivou i na nivou zajednice radi promicanja mirovnih inicijativa i aktivnosti u BiH, unutar članstva, ali i izvan njega. Prepoznajući, međutim, da se društvena transformacija oslanja na rad lokalnih aktera, Mreža mira pomaže svom opsežnom i raznolikom članstvu u njihovim aktivnostima u borbi protiv govora mržnje, promicanja i zaštite ljudska prava i sloboda, kao i gradnji veza između zajednica. Da bi se to postiglo, Mreža mira treba imati kapacitete i jake strukture za upravljanje mrežnim odnosima, potrebama i očekivanjima na održiv način.


Generalne kvalifikacije za poziciju

Nastojimo izgraditi odnose koji pokazuju međusobno poštovanje, aktivno partnerstvo i dugoročnu predanost. To znači prepoznavanje i poštivanje kultura, životnih stilova i baštine naših susjeda, kako bismo maksimalno iskoristili prednosti i smanjili negativne učinke našeg djelovanja. Iako smo svjesni da ne možemo uvijek ispunjavati svačija pitanja i očekivanja, cilj nam je djelovati uz široku podršku zajednice. Mreža mira povezuje sve osobe, organizacije i institucije koji se žele suprotstaviti elementima koji ugrožavaju mir i propagiraju etnonacionalističke sukobe i razdvajanja, te koji žele poticati zaštitu ljudskog dostojanstva i temeljnih ljudskih prava u BiH i regiji.

Tražimo dugoročnu predanost, nekoga ko je voljan zalagati se i dijeliti naše vrijednosti, i posvećenost povjerenju, uzajamnoj podršci.

U skladu sa ovim vrijednostima očekujemo da Koordinator/ica programa:
- Razumije, promiče i integrira perspektive članica Mreže mira i integrira ih u aktivnosti Mreže, a posebno u njezino zagovaranje.
- Održava najviše moguće standarde profesionalnog integriteta, sa svima postupajući sa poštovanjem i brinući se o jednakim mogućnostima za sve članice Mreže mira, one koji nas podržavaju, volontere/ke i širu zajednicu kojima i služimo.
- Budeključna kontaktna tačka za članice Mreže mira i osigurava razvoj potencijala članica, onih koji podržavaju naš rad, kao i volontera/ki kako bi se maksimizirao uticaj Mreže i njezinih članica, te kako bi se osigurale mogućnosti za članiceMreže i redovito dijelili s njima.
- Održava redovitu komunikaciju sa članicama i svima onima koji podržavaju rad Mreže mira kroz niz metoda, ažurno prateći trenutne aktivnosti i pozivajući članice kako mogu volontirati kako bi dale praktičan doprinos napretku strategije Mreža mira.

Tražimo nekoga ko je:
Inovativna, strateška osoba koja spaja konceptualno razmišljanje s političkom analizom i orijentacijom, i koja rješava probleme jakim vještinama izgradnje konsenzusa.
- Očekujemo da koordinator vodi primjerom i u svom svakodnevnom radu pokaže vrijednosti Mreže kao što su transparentnost, uključivost, odgovornost i osnaživanje.

Ostali zahtjevi su da aplikant treba:
- Imati valjanu vozačku dozvolu.
- Biti državljanin/ka BiH.
- Poželjno je poznavanje latiničnog i ćiriličnog pisma.

Pozicija je na puno radno vrijeme, na jednu godinu, sa mogućnošću produženja na osnovu dostupnih sredstava, uz tromjesečni probni rad.

Koordinator/ica programa

Koordinator/ca programa upravlja i provodi sve aktivne i tekuće programe Mreže mira. On/a izvještavadirektora i nadzire drugo osoblje. On/a upravlja i provodi strateške programe izgradnje mira i civilnog društva visokog učinka koji su katalitički i lokalno vođeni.

Koordinator/ca programa odgovoran/na je za periodično prilagođavanje i/ili pregled programskih strategija sa odobrenjem direktora i Odbora, kao i za učinkovito razvijanje i praćenje godišnjih planova rada i vrednovanje budžeta pojedinih programa. On/a također nadzire usklađenost i provedbu relevantnih institucionalnih procedura, politika i sistema, te usklađivanje sa zahtjevima donatora i propisima o podobnosti u koordinaciji sa administracijom / finansijama.

Koordinator/ca programa upravlja i optimizira programske resurse i strategije finansiranja za ostvarenje strateških ciljeva.

Koordinator/ica programa, vođen od strane direktora i Odbora, radi na tome da koherentan i strateški angažman na razini cijele institucije bude utemeljen na učenju iz programa. On/a također radi na osiguravanju strateškog pristupa donatorima tekućih i novih programa. On/a podržavafinansije/administraciju u revizijama specifičnim za donatore, kao i u provedbi preporuka revizora.

Odgovornosti:
- Strateški angažman
- Javnopredstavljanje ispred organizacije na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.
- Predstavljanje Mreže u javnom i formalnom okruženju, kao i putem medija.
- Razvoj metode i mehanizama za proaktivno podizanje profila i položaja Mreže mira u zemlji i regiji kroz učešće na ključnim konferencijama i forumima, kao i procesima oblikovanja politika, posebno na regionalnom i međunarodnom nivou.

- Razvoj programa
- Razvoj strateških partnerstava i odnosa sa donatorima.
- Uz vođstvo od strane direktora i Odbora, razvija strategije za prikupljanje sredstava kako bi se osigurala finansijska održivost programa. To uključuje: utvrđivanje potencijalnih izvora finansiranja, osiguravanje strateškog usklađivanja programa sa prioritetima donatora, te pisanje prijedloga projekata i praćenje prikupljanja potrebnih sredstava prateći odgovarajuće postupke donatora.

- Provedba programa i koordinacija projekta
- Osigurava i nadzire uspješnu provedbu (i izvještavanje o) lokalno vođenim projektima izgradnje mira i inicijativama civilnog društva, uključujući koordinaciju sa članicama Mreže mira.
- Nadgleda aspekte uredskog i administrativnog upravljanja i srodnih aktivnosti kako bi se osigurala učinkovita infrastruktura koja omogućuje Mreži mira da obavlja svoju misiju.
- Prati, ocjenjuje i poboljšava kvalitetu i učinkovitost programa

- Mrežna koordinacija i podrška članicama Mreže mira
- Omogućava članicama i onima koji podržavaju rad Mreže mira, da komentiraju i doprinesu radu Sekretarijata Mreže mira, te ulaže napore u procese javnog informiranja i zagovaranja.
- Nadzire svakodnevnu koordinaciju Mreže i osigurava da članice Mreža mira imaju pristup pravovremenim i kvalitetnim informacijama i podršci.

Kvalifikacije
- Relevantni poslijediplomski studij.
- Razvoj programa i upravljanje projektima
- Dobro iskustvo (najmanje 5 godina) i dokazano iskustvo u upravljanju projektima, uključujući USAID i/ili EU projekte.
- Dokazane strateške i analitičke vještine.
- Dokazano iskustvo koordinacije, po mogućnosti u mrežama.
- Demonstrirani razvoj projekata i rezultati prikupljanja sredstava.
- Poželjno je prethodno iskustvo sa glavnim bilateralnim i multilateralnim donatorima.
- Iskustvo izgradnje mira i poznavanje konteksta
- Dubinsko razumijevanje konteksta BiH i poznavanje regionalnog konteksta.
- Iskustvo sa analizom konteksta.
- Iskustvo na projektima izgradnje mira.
- Komunikacijske i meke vještine
- Visok integritet, predanost i fleksibilnost; jake organizacijske sposobnosti
- Odlično znanje engleskog jezika i poznavanje oba pisma
- Iskustvo u odnosima sa medijima smatrat će se snažnom prednošću.

Proces prijavljivanja
Ako ste zainteresirani pridružiti se našem timu i ispunjavate kriterije, potičemo Vas da svoju prijavu pošaljete (jedino) putem emaila sa naslovom "Prijava za posao za Koordinatora/icu programa" na info@mreza-mira.net najkasnije do 16.00 u nedelju, 21. aprila/travnja 2019. godine.

Vaša prijava mora sadržavati sljedeće elemente:
1. Biografija.
2. Izražavanje interesa kojim opisujete na koji način mislite da su Vaše iskustvo, znanje i vještine relevantni za ovu poziciju, što Vas privlači da se prijavite na ovo radno mjesto. Prijava bi također trebala uključivati finansijska očekivanja za ovo radno mjesto i informacije, ako budete odabrani, kada biste mogli početi raditi.
3. Navedite imena i kontaktne podatke dvije osobe koje su u stanju posvjedočiti Vašim kapacitetima da bi zadovoljili potrebe navedene pozicije.

Prijava treba biti na engleskom jeziku. Neispunjavanje bilo kojeg od ovih kriterija može biti razlog odbijanja Vaše prijave.

Samo kandidati koji uđu uži izbor će biti pozvani na intervjue, ali svi aplikanti biti obaviješteni o rezultatima njihovih prijava.

Očekuje se da će se razgovori održati na engleskom jeziku tokom prve sedmice maja/svibnja, uz pismeni test i panel-intervju.
Regija:Kanton Sarajevo regija

O zaposleniku

Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare