Oporezivanje toplog obroka ne može biti prolongirano

Oporezivanje toplog obroka ne može biti prolongirano

Oporezivanje toplog obroka ne može biti prolongirano

Izvor: Akta.ba, 21.7.2016 14:11:07

Iako se u javnosti pojavila informacija da postoji mogućnost prolongiranja primjene Pravilnika o porezu na dohodak u Federaciji kojim se, između ostalog, predviđa i oporezivanje toplog obroka, porezni stručnjaci nam kažu da se ovdje ne može raditi o prolongiranju primjene Pravilnika budući da je on već objavljen u Službenim novinama i da je stupio na snagu 15.7. 2016.

Za Akta.ba kažu da to formalno-pravno u ovom trenutku znači da svi poslodavci koji isplaćuju topli obrok poslije 15.7. ne mogu bez poreza isplatiti iznos koji je preko jedan posto od prosječne plaće u Federaciji.

''Topli obrok se oporezuje porezom na dohodak i punim doprinosima'', kažu porezni stručnjaci.

Podsjetimo, prava radnika u Federaciji su reguilirana Općim kolektivnim ugovorom, internim aktima poslodavca i granskim kolektivnim ugovorima za one oblasti za koje postoje ovi ugovori.

Opći kolektivni ugovor je u primjeni od 23.6. 2016. i njime su definirana minimalna prava radnika. U njemu se kaže da kada je u pitanju topli obrok minimalno pravo radnika je od 0,5 - 1 posto prosječne plaće Federacije što je od 4-do 8,5 KM. Ali, isti tako, navode, da poslodavac može dati i veće pravo radnicima od ovog koji je utvrđeno u kolektivnom ugovoru, a to se utvrđuje drugim aktima.

''Tako poslodavac može u Pravilniku o radu zadržati iznos toplog obroka koji je bio do izmjene Općeg kolektivnog ugovora u Federaciji, ali i ne mora'', objašnjavaju porezni stručnjaci.

Važna stvar koje poslodavci trebaju biti svjesni je da se sve naknade toplog obroka koje se isplaćuje nakon 15.7. 2016., bez obzira na koje prethodno razdoblje se te naknade odnosile ( jer može se raditi o isplati zaostalih toplih obroka), oporezuju sa porezom na dohodak i punim doprinosima, odnosno uključuju se u plaću tog zaposlenika ukoliko iznose preko jedan posto prosječne plaće.

Važno je, napominju, razlikovati segment prava i poreznog tretmana tog prava.

Mnogi poslodavci su već izvršili smanjenje prava tako da je taj tretman u skladu sa pravima koja su u ovom trenutnu na snazi.

Iako sada postoje zahtjevi različitih interesnih skupina kako što je Udruženje poslodavaca i sindikata da se na neki način prologiraju primjene Pravilnika to se ne može uraditi jer je Pravilnik već stupio na snagu.

''Da li će se u tom smislu nešto promijeniti ovisi od odluke Vlade Federacije i Ministarstva financija. Dok se ne usvoje izmjene Pravilnika i objave u Službenim novinama ove sadašnje, koje su u primjeni od 15.7. 2016., će biti na snazi", navode stručnjaci.

Četvrtak, 21.07.2016. / http://www.akta.ba/

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn

Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare