Koliki će biti porez na topli obrok i regres od 15. jula

Koliki će biti porez na topli obrok i regres od 15. jula

Prema Uredbi o naknadama troškova za službena putovanja budžetskih korisnika regulirane su i naknade za službena putovanja zaposlenicima i u privatnom sektoru koje podrazumijevaju naknadu smještaja, ishrane, prijevoza i druge troškove.

Ova Uredba podrazumijeva da ako se troškovi službenog putovanja isplate uposleniku u iznosima većim od propisanih smatrat će se oporezivim prihodom primaoca naknade po osnovu nesamostalne djelatnosti, dok će naknada za službena putovanja koja se isplaćuje osobi a koja nije stalno zaposlena kod pravnog lica biti oporezovana uprkos njenom iznosu.

Korištenje privatnog automobila za obavljanje posla također je izmijenjeno novom uredbom koja podrazumijeva da će se kod korištenja vozila prihod utvrđivati prema obimu stvarnog korištenja vozila u privatne svrhe i prema evidenciji o pređenoj kilometraži.

Pređena kilometraža množit će se sa 15 posto prosječne cijene naftnih derivata po pređenom kilometru, a ranije se mjerila sa 20 posto.

Smanjen je i neoporezivi postotak za topli obrok na jedan posto prosječne plaće u Federaciji BiH, dok su druga porezna opterećenja uvećana.

Podsjetimo, topli obrok u FBiH je do sada bio neoporeziv u slučaju da je iznosio dva posto prosječne plaće na području Federacije BiH, odnosno ako je bio manji od 17 KM. Ali prema novom pravilniku oporezivat će se svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu, piše Bljesak.

Prema novom Pravilniku bit će izmijenjen i sistem oporezivanja naknada za smještaj i odvojeni život čelnika u Vladi FBiH i drugih rukovodećih državnih službenika.

Naknada za smještaj i odvojeni život neće biti oporezovana ni savjetnicima premijera, zamjenika premijera i ministara, te državnim namještenicima. Regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca do sada nije podlijegao oporezivanju, ali novim uredbama hoće.

Neće biti oporezovan samo ukoliko je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca, što znači da on mora biti blizu 400 KM jer je prosječna plaća u FBiH 830 KM.

Utorak, 12.07.2016. / http://ba.n1info.com/
Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare