BiH napustilo više od 80.000 mladih: Razlozi odlaska ekonomske prirode

BiH napustilo više od 80.000 mladih: Razlozi odlaska ekonomske prirode

Da je ovo dugogodišnji problem ukazao je na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić i to tražeći odgovor od Vijeća ministara BiH šta ovo izvršno tijelo radi na izradi programa sprečavanja negativnog trenda odlaska iz BiH i zapošljavanja mladih.

Šepića je zanimalo koje su to konkretne mjere i koliko točno sredstava je planirano za ovu oblast kroz prijedloge koje je bh. strana predložila u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u procesu traženja aktualnog kredita kod ove institucije.

“Više sam puta inicirao ovu raspravu u posljednjih godinu dana, jer su ovo stvarni problemi ljudi s kojima se vlasti moraju baviti”, smatra Šepić, izrazivši nezadovoljstvo što je ranije odbijen njegov prijedlog da se održi posebna sjednica o ovoj temi.

Najavio je da će ponovo zatražiti raspravu i uključivanje svih u rješavanje ovoga problema jer je za njega trenutno to jedna od najvažnijih tema posebno jer je, smatra, potrebno pokazati mladima da je njihovoj zemlji stalo do njih.

Mišljenja je da dio sredstava nakon novog zaduženja od gotovo milijardu treba biti izdvojen upravo za zapošljavanja mladih i sposobnih ljudi, pozivajući nadležne da pogledaju šta rade zemlje Europske unije i vlade zemalja regiona koje su svjesne “da bez ljudi, posebno mladih i školovanih nema ni zemlje niti realne budućnosti”.

Odgovor na ovo pitanje na sjednici nije dobio, ali je najavio da će nastaviti govoriti i tražiti od Vijeća ministara i svih vlada u BiH rasprave i rješenja za ovo pitanje sve dok ne budu postojali pozitivni odjeci i jasni planovi za budućnost novih generacija.

Ponedjeljak, 20.06.2016. / fena.ba
Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare