10 savjeta o napredovanju u karijeri koje ne biste uvijek trebali poslušati

10 savjeta o napredovanju u karijeri koje ne biste uvijek trebali poslušati

Bizlife.rs donosi listu savjeta koje svakodnevno čujemo od prijatelja, obitelji, kolega, pa čak i potpunih stranaca, a vezani su za naše zaposlenje i napredovanje u karijeri. Iako su ti savjeti često dobronamjerni, nisu nužno i dobri. Ovo je deset najučestalijih, kao i razlozi zašto ih ne treba poslušati:

Napusti posao ukoliko te ne ispunjava
Svatko želi naći posao koji voli i koji ga ispunjava, ali ponekad je put ka tome dug. Početnički poslovi od vas zahtijevaju da izvršavate najgore zadatke prije nego što vam se pruži prava šansa. Ukoliko ipak shvatite da posao nije za vas, nemojte davati otkaz već iskoristite to vrijeme da prvo pronađete bolji posao.

Nisi ti plaćen za to
Šefovi upozoravaju da mladi koji 'dižu nos' kada se od njih traži da učine nešto što nije možda u opisu posla, stvaraju lošu sliku o sebi. Ukoliko ozbiljno pristupite izvršavanju tih obaveza, zadobiti ćete povjerenje nadređenih, koji će vam kasnije davati ozbiljnije zadatke.

Što ne 'uloviš vezu'?
'Bitno je imati vezu'. To nije baš točno. Prije nego što ćete početi 'loviti veze', izgradite kvalitetne kontakte sa ljudima. Dobri kontakti vam mogu mnogo pomoći, no potrudite se da vaše kvalifikacije, iskustvo i sposobnosti budu na odgovarajućoj razini.

Pričaj samo kad te nešto pitaju
Zaposleni bi uvijek trebali iskreno razgovarati sa nadređenima. Nemojte čekati da vas nadređeni pita postoji li neki problem i nemojte se suzdržavati od postavljanja pitanja ukoliko vam nešto nije jasno.

Bitno je samo da imaš diplomu
Diploma jest bitna, ali ponekad nastavljanje školovanja nije najbolji način za napredovanje u karijeri. Treba dobro razmisliti hoće li vam ona pomoći za ostvarenje ciljeva i jesu li potrošeno vrijeme i novac vrijedni toga. Ponekad je specifična edukacija ili radno iskustvo bolje rješenje za vas.

Moraš naučiti raditi više stvari odjednom
Mladi koji su odrasli koristeći svu moguću suvremenu tehnologiju mogu lako upasti u zamku pokušavajući učiniti više stvari odjednom. Nemojte se zavaravati da ćete tako obaviti više posla. Naš mozak najbolje funkcionira kada rješava jedan po jedan problem.

Moraš početi negdje
U lošoj ekonomiji mladi su često prisiljeni raditi poslove za koje su prekvalificirani ili nemaju dodirnih točaka s karijerom kojoj streme. Eksperti upozoravaju da treba biti obazriv pri prihvaćanju ovakvih poslova, jer može biti teže nego što mislite vratiti se prvobitnim planovima.

Zadrži se na tom poslu barem godinu dana
Vaš budući poslodavac mora uvidjeti da ste ustrajni u nečemu što započnete, pa ćete stoga često čuti `ostani na tom poslu barem jednu godinu`. Ali ako ste na tom poslu duboko nesretni i proživljavate veliki stres, vaš rad će trpjeti, i vi ćete polako gubiti samopouzdanje, što će loše utjecati na daljnji razvoj vaše karijere.

Pošalji CV svuda gdje traže radnika
U potrazi za poslom najčešći savjet koji ćete čuti jest da se prijavite na što više oglasa, ali ovakvom strategijom gubite dragocjeno vrijeme i energiju.
Konkurirajte za poslove koje biste stvarno radili.

Izbriši iz CV-ja sve što nije bitno za posao za koji se natječeš
Šefovi kažu da je svako prethodno iskustvo bitno pri odabiru kandidata. Iako možda nemaju veze sa poslom za koji se natječete, radna iskustva za koja nije potrebna kvalifikacija ili volontiranje mogu pokazati vaša zanimanja i interese i bolje opisati vaš karakter potencijalnom poslodavcu. 

Četvrtak, 20.02.2014. / business.hr
Portali:
boljiposao.com
Pomozite poboljšati BoljiPosao.com Pošaljite nam svoje komentare